Στο ψυχιατρείο ο 34χρονος που φέρεται να σκότωσε τον πατέρα του στην Ορόκλινη 

0
3602

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου αποφάσισε σήμερα όπως ο Αγγλοκύπριος G.S.I. 34 χρόνων, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του 62χρονου πατέρα του στην Ορόκλινη, στις 11 Απριλίου 2018, οδηγηθεί σε κρατικό ψυχιατρικό κέντρο.

Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι μετά την μη παραδοχή του 34χρονου στην κατηγορία, ο δικηγόρος του αιτήθηκε την έκδοση διαταγής από το Δικαστήριο, επικαλούμενος ανικανότητα του κατηγορουμένου λόγω ψυχικής διαταραχής να παρακολουθήσει την διαδικασία.

Το Δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, με σκοπό να εξακριβωθεί κατά πόσον ο κατηγορούμενος πάσχει από ψυχική διαταραχή που τον καθιστά ανίκανο να παρακολουθήσει τη διαδικασία και εκδόθηκε διάταγμα για εξέταση του από ψυχίατρο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Κράτους και από ιδιώτη ψυχίατρο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 34χρονος εξετάστηκε και από καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε στο Δικαστήριο ότι «κατά την εξέταση δεν υπήρχε ύφεση της συμπτωματολογίας, ο κατηγορούμενος συνέχιζε να έχει ιδέες διώξεως, διαταραχές αντίληψης και υπήρχε ενεργός συμπτωματολογία σχιζοφρενικού τύπου».

Εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής κατέθεσαν στο Δικαστήριο δύο ψυχίατροι οι οποίοι ανέφεραν ότι «ο κατηγορούμενος πάσχει από χρόνια, σοβαρή σχιζοφρένεια και θα χρειαστεί θεραπεία για όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Αξιολογώντας τη μαρτυρία που είχε ενώπιον του το Κακουργιοδικείο καταλήγει ότι «ο κατηγορούμενος πάσχει από χρόνια σοβαρή παρανοϊκή σχιζοφρένεια η οποία είναι ενεργός και ανθεκτική».

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου «η μαρτυρία κατέδειξε ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από βαριάς μορφής ψυχική διαταραχή και στη βάση αυτής δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία ούτε και να δώσει οδηγίες στο δικηγόρο του για την ετοιμασία της υπεράσπισης του. Ακόμα η κατάσταση του, με δεδομένο ότι αυτός βρίσκεται σε θεραπεία, δεν αναμένεται να μεταβληθεί σε εύλογο διάστημα ψυχιατρικής πρόβλεψης και άγνωστο σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να επανέλθει».

Το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα και διέταξε όπως «ο κατηγορούμενος κρατηθεί στο κρατικό ψυχιατρικό κέντρο για νοσηλεία» ενώ στην απόφαση του σημειώνει πως η διαταγή του Σώματος «δεν συνεπάγει την απαλλαγή αλλά ούτε και την αθώωση του κατηγορουμένου. Η έρευνα για την ανικανότητα του κατηγορουμένου να απαντήσει στην κατηγορία, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο νοητική του κατάσταση κατά το χρόνο της δίκης, με σκοπό να διακριβωθεί η ικανότητα του να παρακολουθήσει τη διαδικασία».

Περαιτέρω καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου το συμπέρασμα του «δεν εξυπακούει, ούτε και υπονοεί εύρημα ότι ο κατηγορούμενος ήταν διανοητικά ασθενής κατά το χρόνο διάπραξης του αδικήματος».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 11ης περασμένου Απριλίου, ο 34χρονος που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και παρακολουθείτο από ψυχίατρο, βρισκόταν στο καθιστικό του σπιτιού του στην Ορόκλινη μαζί με τον πατέρα του και τη γιαγιά του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Αστυνομία η γιαγιά του 34χρονου, γύρω στις δέκα το βράδυ, γιος και πατέρας άρχισαν να συζητούν για το εάν ο πρώτος είχε πάρει τα φάρμακά του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γιαγιάς, οι δύο άρχισαν να σπρώχνονται και κατέληξαν στο έδαφος με τον 34χρονο πάνω από τον πατέρα του.  Ενώ η ηλικιωμένη προσπαθούσε να τους χωρίσει, άκουσε το γιο της να της φωνάζει “Mum, εμασιέρωσε με”, οπότε ο εγγονός της σηκώθηκε και έφυγε τρέχοντας.

Ο πατέρας παραλήφθηκε από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου απεβίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 11ης Απριλίου. Από τις εξετάσεις των γιατρών διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος έφερε τραύματα από μαχαίρι στην αριστερή μασχάλη, στο θώρακα, στο αριστερό ισχίο και δύο τραύματα στην πλάτη.

Ο 34χρονος εντοπίστηκε τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου και συνελήφθη, λέγοντας στους αστυνομικούς στα αγγλικά «τον μαχαίρωσα, θα πάω φυλακή» και οδήγησε την Αστυνομία σε χώρο όπου πέταξε το μαχαίρι που χρησιμοποίησε, το  οποίο ήταν ανοιγόμενο, μήκους 15 εκατοστών και με λεπίδα μήκους 6 εκατοστών.