Τι συμβαίνει με το πρόβλημα παροχής νερού στην Λάρνακα

0
951

Μειωμένη κατά 30% η ποσότητα νερού που παίρνει το ΣΥΛ λόγω προβλήματος στις αφαλατώσεις

Μειωμένη ποσότητα νερού κατά 30% λαμβάνει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ), λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις μονάδες αφαλάτωσης από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σοφοκλής Χριστοδουλίδης, Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας, «λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, δημιουργήθηκαν προβλήματα στα εργοστάσια αφαλάτωσης, τα οποία έμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αφαλατωμένο νερό».

Πρόσθεσε ότι «το ΣΥΛ λάμβανε νερό μόνο από το διυλιστήριο Τερσεφάνου, το οποίο όμως δεν μπορεί να παράξει απεριόριστες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα οι ποσότητες αυτές να μην είναι ικανοποιητικές για όλες τις πόλεις, αφού από το διυλιστήριο Τερσεφάνου μεταφέρεται νερό, εκτός από τη Λάρνακα, και στη Λευκωσία και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Εξήγησε, ακόμα, ότι «λόγω ακριβώς των προβλημάτων στις μονάδες αφαλάτωσης, μειώθηκε κατά περίπου 30% η ποσότητα νερού που παίρνουμε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα που έχουμε στις υδατοδεξαμενές. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το ΤΑΥ, μέχρι το μεσημέρι θα μας παρέχεται κανονικά νερό και εμείς με τη σειρά μας θα είμαστε σε θέση να το διοχετεύσουμε σε όλες τις περιοχές της Λάρνακας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, ακόμα, ότι «αυτές τις μέρες, λόγω βλαβών, υπάρχουν κλειστές τρεις περιοχές του ΣΥΛ, που είναι η Βεργίνα, η βιομηχανική περιοχή Αραδίππου και η περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Από τις τρεις αυτές περιοχές, το ίδιο το Γενικό Νοσοκομείο παίρνει νερό από δύο παροχές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «για να ικανοποιηθεί πλήρως η Λάρνακα σε ποσότητες νερού, θα πρέπει το Συμβούλιο να λαμβάνει νερό και από τη μονάδα αφαλάτωσης που βρίσκεται πίσω από το αεροδρόμιο Λάρνακας, μονάδα η οποία επίσης έχει προβλήματα. Από χθες ξεκίνησε να εργάζεται μερικώς και η μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας, παράγοντας συγκεκριμένη ποσότητα νερού, ωστόσο θα πρέπει να λειτουργήσει πλήρως για να έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειαζόμαστε».

Όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στα εργοστάσια αφαλάτωσης, είπε ότι «αυτά προκαλούνται λόγω θαλασσοταραχής, αφού φύκια από τη θάλασσα περνούν στον χώρο που εισέρχεται το νερό στις αντλίες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται τόσο οι αντλίες όσο και τα φίλτρα. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα φίλτρα, τα οποία θα πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά προτού τα εργοστάσια αφαλάτωσης τεθούν σε λειτουργία».