Τζάκι ή Θέρμανση; Η απάντηση του Τμήματος Δασών

0
1004
Μπήκαμε αισίως στη χειμερινή περίοδο, με την ανάγκη για θέρμανση του σπιτιού μας να είναι πλέον επιτακτική, ωστόσο κοστίζει. 
Πολλοί είναι οι καταναλωτές οι οποίοι εξετάζουν κάθε χειμερινή περίοδο το πώς θα ζεσταθούν με οικονομικό τρόπο, αξιολογώντας τις λύσεις που υπάρχουν.
Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέα Χρίστου, και συνέλεξε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τα καυσόξυλα τα οποία χρησιμοποιούν όσοι διαθέτουν τζάκι.
Όπως μας ανέφερε, οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 80-120 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο και η τιμή είναι ανάλογη της ποιότητας.
Τα καυσόξυλα από πεύκο, για παράδειγμα, είναι φθηνότερα, με τις τιμές στα πλατύφυλλα, όπως η ελιά, η αμυγδαλιά και η χαρουπιά, να είναι μεν πιο ακριβές, ωστόσο έχουν καλύτερη αποδοτικότητα αλλά και λιγότερο καπνό.
Συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, το ποσό που θα κληθεί ο καταναλωτής να πληρώσει για καυσόξυλα για τη χειμερινή περίοδο, είναι κατά πολύ μικρότερο.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, χρειάζονται τρία χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλου (500 ευρώ) για να αντισταθμίσεις ένα τόνο πετρέλαιο (900 ευρώ).
Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, χρειάζεται κατά την αγορά καυσόξυλων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Χρίστου, υπάρχουν 306 νόμιμοι αδειούχοι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και η αγορά από μη εγκεκριμένους πωλητές ενδέχεται να βάλει σε μπελάδες τους καταναλωτές, καθώς ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.
Οδηγίες και προφυλάξεις για άναμμα τζακιού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία:
-Μην το ανάβετε με εύφλεκτα υλικά
-Μην το αφήνετε αναμμένο χωρίς επίβλεψη
-Μη βάζετε πολλά ξύλα στη φωτιά
-Χρησιμοποιείτε πάντα την προστατευτική γρίλια
-Καθαρίζετε τακτικά την καπνοδόχο
-Μην τοποθετείτε καθρέφτες πάνω από το τζάκι
-Μην αφήνετε ανεπιτήρητα ηλικιωμένα ή νεαρά άτομα κοντά στο τζάκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here