Λάρνακα: 15 χρόνια φυλάκιση σε Ινδό για δολοφονία ομοεθνούς του

0
1169

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 15 χρόνων σε Ινδό, ηλικίας 22 χρόνων, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή σε πέντε κατηγορίες που αφορούν κατοχή επιθετικού οργάνου, ανθρωποκτονία και βαριά σωματική βλάβη, ότι δηλαδή με τέσσερις άλλους συμπατριώτες του, τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου του 2017, προκάλεσε τον θάνατο ομοεθνούς του σε κεντρικό δρόμο της Δερύνειας.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου του 2017, 19χρονος από την Ινδία κατήγγειλε στον Αστυνομικό Σταθμό Δερύνειας ότι έξω από το διαμέρισμα όπου διέμενε με άλλους έξι ομοεθνείς του στη Δερύνεια, πέντε άτομα από την Ινδία τούς επιτέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα και τους χτύπησαν, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ίδιος με τους έξι ομοεθνείς του βρίσκονταν σε παραλία στην Αγία Νάπα, όπου συνάντησαν τον 22χρονο κατηγορούμενο μαζί με τέσσερις Ινδούς φίλους του και διασκέδασαν καταναλώνοντας αλκοόλ.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί μετέβησαν σε οικία στην περιοχή Περνέρα, στον Πρωταρά, όπου συνέχισαν τη διασκέδασή τους, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας από τους παραπονούμενους είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον 22χρονο κατηγορούμενο και αργότερα έφυγαν όλοι από την οικία.

Τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου, ο κατηγορούμενος, μαζί με τέσσερις Ινδούς και ένα άλλο πρόσωπο, έφτασαν έξω από το διαμέρισμα των παραπονούμενων με αυτοκίνητο και οι έξι από τους 7 διαμένοντες στο διαμέρισμα κατέβηκαν στο δρόμο, όπου και σημειώθηκε συμπλοκή.

Συγκεκριμένα, οι δύο από τους Ινδούς επιτέθηκαν με μαχαίρια σε 23χρονο και τον μαχαίρωσαν δύο φορές, ενώ οι άλλοι επιτέθηκαν σε τρία πρόσωπα με μαχαίρια και ρόπαλα και τα τραυμάτισαν.

Μετά τη συμπλοκή, οι έξι Ινδοί αποχώρησαν από την περιοχή, ενώ τέσσερις από τους επτά ομοεθνείς τους μαζί με το θύμα, μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό Δερύνειας και κατήγγειλαν την υπόθεση.

Ασθενοφόρο μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Δερύνειας και παρέλαβε τα θύματα και τα μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος ήταν νεκρός, αφού έφερε δύο τραύματα, εκ των οποίων το ένα στην περιοχή της καρδιάς.

Ο 22χρονος κατηγορούμενος συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου του 2017 στο Οδόφραγμα του Περγάμους από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, όταν προσπάθησε να περάσει στις κατεχόμενες περιοχές.

Διαβάζοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο Πρόεδρος του Σώματος ανέφερε ότι «το αδίκημα της ανθρωποκτονίας είναι από τα πλέον σοβαρά που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, αφού ο Νόμος προβλέπει, κατ’ ανώτατο όριο, ισόβια φυλάκιση. Η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής αποτελεί μια ειδεχθή και κατακριτέα πράξη και η ποινή πρέπει να υποδηλώνει την έκταση με την οποία τα Δικαστήρια εκτιμούν τη ζωή», η οποία «αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η αφαίρεσή της μέγιστο έγκλημα».

Ανέφερε, ακόμα, ότι εκείνο που «αβίαστα προκύπτει από το σύνολο των γεγονότων είναι ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε σε απόλυτη συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του να επιτεθούν για να δείρουν ή και να κτυπήσουν τους άλλους ομοεθνείς τους», προσθέτοντας πως γι’ αυτό «οπλίστηκε καταλλήλως με ρόπαλο, όπως και άλλα μέλη της ομάδας του», ενώ γνώριζε ότι άλλα μέλη της ομάδας του κρατούσαν μαχαίρια με λεπίδες μήκους 15 – 20 εκατοστών.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε, επίσης, πως από τα γεγονότα «εξάγεται με ασφαλή βεβαιότητα ότι, ανεξάρτητα αν ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε το θανατηφόρο κτύπημα στο θύμα, όπως και τα κτυπήματα στους άλλους τραυματισμένους, το αποτέλεσμα συνιστούσε πιθανή συνέπεια της επιδίωξης του παράνομου σκοπού μεταξύ όλων των μελών της ομάδας των φίλων του, στην οποία συμμετείχε με ενεργό δράση, προτάσσοντας μάλιστα και ο ίδιος και κτυπώντας με το ρόπαλο το θύμα».

Το γεγονός ότι η ομάδα του κατηγορουμένου οπλίστηκε «με μαχαίρια και ρόπαλα με σκοπό να επιτεθούν και να κτυπήσουν τα άτομα της άλλης παρέας, προδιέγραφε σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια τι θα ακολουθούσε», αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, ενώ προστίθεται πως «οι ενέργειες του κατηγορουμένου στα πλαίσια του κοινού σκοπού της ομάδας των φίλων του, συνιστούσαν καλά σχεδιασμένη πολεμική προετοιμασία του κοινού σκοπού που αναπόφευκτα προδιέγραφε τελικά το πραγματικό αποτέλεσμα επί του πεδίου της μάχης, δηλαδή ένας νεκρός και τρεις βαριά τραυματισμένοι».

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του αναφέρει, ακόμα, ότι συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες, καταλήγει πως «η επιλογή της ποινής φυλάκισης είναι και επιβεβλημένη αλλά και αναπόδραστη».

Σημειώνεται ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ανέφερε στο Δικαστήριο πως ο πατέρας του κατηγορούμενου έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Ινδία που σημειώθηκε πριν από 20 περίπου μέρες.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στην κατηγορία της κατοχής επιθετικού οργάνου, ποινή φυλάκισης 15 ετών στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ποινή φυλάκισης 4 ετών στις δύο κατηγορίες της βαριάς σωματικής βλάβης και ποινή φυλάκισης 3 ετών σε άλλη κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης.

Οι ποινές συντρέχουν.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η ποινή φυλάκισης 15 χρόνων που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, είναι από τις πιο ψηλές που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, για τέτοιου είδους αδικήματα.