Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για αποκατάσταση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Αθηένου

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για αποκατάσταση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Αθηένου

0
1781

Προκηρύχθηκε  διαγωνισμός για αποκατάσταση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς στον Δήμο Αθηένου και χρήση της ως Πολιτιστικού, Πολύ-λειτουργικού Κέντρου.

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι «η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το έργο εγκρίθηκε ως Πολεοδομικό, οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2020. Η παλιά Δημοτική Αγορά αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για τον Δήμο Αθηένου, σε ό,τι αφορά την ιστορική, αρχιτεκτονική, αλλά και πολιτιστική αξία», αναφέρεται.

Προστίθεται επίσης ότι «είναι ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό κτίσμα για τα δεδομένα της τότε εποχής και αποτελεί έργο του μακαριστού σπουδαίου αρχιτέκτονα Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη,  της δεκαετίας του 1950».

Η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς «είχε προταθεί το 2016 για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε, ωστόσο με συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Αθηένου, οδηγίες του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και τη βοήθεια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το έργο εγκρίθηκε ως Πολεοδομικό», σημειώνεται.

Η ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς αναμένεται να αρχίσει φέτος, αποτελεί την Α’ Φάση του έργου και με την ολοκλήρωση της θα ξεκινήσει η Β’ Φάση, που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου της Δημοτικής Αγοράς και της Εκκλησίας του Πολιούχου Αγίου της Αθηένου Αγίου Φωκά.

Το έργο έχει προϋπολογισθεί για €2.000.000, εκτός Φ.Π.Α., και ο Δήμος Αθηένου αναμένεται να χρηματοδοτήσει το 20% της συνολικής δαπάνης. Τελευταία ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 22α Ιουνίου 2018, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 24 μήνες, δηλαδή μέχρι το 2020.

Ο Δήμος ευελπιστεί, όπως αναφέρεται, ότι η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στην ουσιαστική αναζωογόνηση του διατηρητέου κτίσματος και στην ανάπτυξη της περιοχής. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, το Κέντρο θα φιλοξενήσει τα ποικιλόμορφα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου.