Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Πανδημοτική στη Λάρνακα σε μια εβδομάδα για να φύγουν οι πετρελαιοδεξαμενές

Πανδημοτική στη Λάρνακα σε μια εβδομάδα για να φύγουν οι πετρελαιοδεξαμενές

0
1934

Πανδημοτική συγκέντρωση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, πραγματοποιείται την 1η Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου  καταδείχθηκε τι δεν έκαναν για την υπόθεση όλες οι πλευρές, δηλαδή οι εταιρείες και οι κρατικές υπηρεσίες».

Πρόσθεσε ότι η δική του εισήγηση ήταν «η λήψη άμεσων κινητοποιήσεων για το θέμα, εντούτοις αποφασίστηκε όπως εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνομιλιών και διαπραγματεύσεων προκειμένου η Λάρνακα να διαμαρτυρηθεί ενωμένη για την κατάσταση που επικρατεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ως πρώτο βήμα πραγματοποιηθεί μια πανδημοτική συγκέντρωση την Πέμπτη 1η Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, «θα γίνει επίσης ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με γραπτή επιστολή που αναμένεται να σταλεί μέχρι την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στη οποία θα αναφέρονται όλα όσα έγιναν και δεν έγιναν μέχρι σήμερα για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας».

Στην επιστολή, σημείωσε, «θα υποδεικνύονται επίσης οι ευθύνες των κρατικών υπηρεσιών και εάν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος δεν δούμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ικανοποιεί τα αιτήματα μας, τότε θα προγραμματιστούν νέες ενέργειες και κινητοποιήσεις».

Σε σχετική  ερώτηση, ο κ. Βύρας απάντησε πως «η δική μου εισήγηση είναι η διενέργεια κινητοποιήσεων, ωστόσο η κάθε Δημοτική Ομάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Αφού ανέφερε ότι «τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών είναι το Εσωτερικών και Ενέργειας», σημείωσε πως «το κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν κανένα συντονισμό».

Ο Δήμος Λάρνακας, είπε ο κ. Βύρας, ζητά όπως δημιουργηθεί μια Υπουργική Επιτροπή με επικεφαλής ένα Υπουργό και ανώτατους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας η οποία Επιτροπή θα συντονίσει τη προσπάθεια που γίνεται, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε.

Σημείωσε ακόμα πως «έχουμε πραγματοποιήσει δική μας έρευνα για το τι δεν γίνεται στο θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοειδών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπουργεία».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας απάντησε πως «η πάνδημη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη λήξη του Διατάγματος Μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέχρι σήμερα τεκταινόμενα, θα γίνει δημόσια διαβούλευση και καθορισμός ενεργειών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα αλλά και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου».

Σημείωσε πως «η αθρόα συμμετοχή των Δημοτών θα αποτελέσει τη βάση περαιτέρω μαζικών ενεργειών για την ασφάλεια, υγεία και ανάπτυξη της Λάρνακας», προσθέτοντας πως «στα πλαίσια της συγκέντρωσης ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του».

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2017 χωρίς να τηρηθεί.  Η κυβέρνηση παραχώρησε παράταση ενός χρόνου στις εταιρείες υγρών καυσίμων και δύο χρόνων για το υγραέριο αλλά και πάλι υπάρχει παραβίαση.

Αναφορικά με τις εταιρείες υγραερίου η αποχώρηση μίας εκ των τεσσάρων εταιρειών από την Κοινοπραξία, έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρεί η μετακίνηση τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αφού δεν υπάρχει καμία υποδομή αποθήκευσης υγραερίου στο Βασιλικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ