Νέα κτηνοτροφική ζώνη με σύγχρονες προδιαγραφές θα αποκτήσει ο Δήμος Αθηένου

0
163

Νέα κτηνοτροφική ζώνη, με σύγχρονες προδιαγραφές θα αποκτήσει ο Δήμος Αθηένου σε περιοχή που βρίσκεται Νοτιοανατολικά του Δήμου προς τις Κοινότητες Αβδελλερού και Τρούλλους με στόχο τον τερματισμό της υπάρχουσας οχληρής κατάστασης και της δυσωδίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς «η Αθηένου μαστίζεται εδώ και χρόνια από τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στον οικισμό, με προβλήματα δυσωδίας και οχληρίας ενώ την ίδια ώρα δεν μπορεί να γίνει επέκταση της. Στο Τοπικό Σχέδιο που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ υπάρχει πρόνοια για δημιουργία νέας κτηνοτροφικής ζώνης νοτιοανατολικά της Αθηένου».

Πρόσθεσε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου, άρχισε «να πιέζει το Τμήμα Πολεοδομίας το οποίο προχώρησε και ζήτησε προσφορές, εκ μέρους του Πολεοδομικού Συμβουλίου, για δημιουργία νέας κτηνοτροφικής ζώνης. Στη νέα ζώνη θα μεταφερθούν οι 10 – 12 μονάδες που βρίσκονται εκτός της υφιστάμενης ζώνης, νότια της Αθηένου και είναι πολύ κοντά στα σπίτια με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη όχληση και έντονη δυσωδία».

Όπως είπε ο κ. Καρεκλάς «μετά την πραγματοποίηση της μελέτης και του σχεδιασμού, το έργο εγκρίθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και τώρα βρίσκεται στο Τμήμα Πολεοδομίας για δημοσίευση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «όλοι οι επηρεαζόμενοι κτηνοτρόφοι έχουν υπογράψει πως είναι έτοιμοι να μετακινηθούν νοουμένου ότι θα τους δοθούν όλα τα απαραίτητα κίνητρα, δηλαδή η κατεδάφιση των υφιστάμενων υποστατικών τους, η ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και η παροχή χρηματικής βοήθειας μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να ανεγείρουν τις μονάδες τους στη νέα κτηνοτροφική ζώνη. Αυτό που απομένει είναι να εξεταστούν τα κίνητρα που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους προκειμένου να μετακινηθούν στη νέα ζώνη» είπε και σημείωσε πως «για το θέμα είναι ενήμερος και ο Υπουργός Γεωργίας».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρεκλάς απάντησε πως «φαίνεται ότι τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι εφικτά» και πρόσθεσε ότι «στον Δήμο Αθηένου υπάρχουν περίπου 50 κτηνοτροφικές μονάδες. Η νέα κτηνοτροφική ζώνη θα είναι μεγάλης έκτασης και βρίσκεται μεταξύ Αθηένου – Αβδελλερού και Τρούλλων. Σύμφωνα με την μελέτη που διενεργήθηκε με την δημιουργία της νέας ζώνης κανένας από τους τρεις οικισμούς δεν θα επηρεαστεί από τη δυσωδία και την οχληρία των κτηνοτροφικών υποστατικών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here