ΛΑΡΝΑΚΑ: Ασκηση πραγματοποίησε η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας

0
1916

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη βάση της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (ΜΑΕΠ), στο αεροδρόμιο Λάρνακας, άσκηση από Γάλλους ειδικούς σε σχέση με Πλατφόρμα Διάσωσης και Ταχείας Απαγκίστρωσης, που χρησιμοποιείται από τα ελικόπτερα της Αστυνομίας για σκοπούς διάσωσης σε ξηρά και θάλασσα.

Στην άσκηση συμμετείχε ένα από τα ελικόπτερα Augusta της ΜΑΕΠ και σ’ αυτήν συμμετείχαν μέλη της Μονάδας και ένας από τους Γάλλους ειδικούς, οι οποίοι σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έγιναν, διασώθηκαν με τη χρήση της Πλατφόρμας Διάσωσης και Ταχείας Απαγκίστρωσης. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ουσιαστικά δίχτυ, το οποίο όταν ανοίξει παίρνει τη μορφή ανεστραμμένης ομπρέλας πάνω στην οποία επιβαίνουν τα άτομα που κινδυνεύουν και χρειάζεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της Αστυνομίας για να διασωθούν.

Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Ιωάννου, Υποδιοικητής, υπεύθυνος εκπαίδευσης για τις επιχειρήσεις της ΜΑΕΠ ανέφερε ότι «το πρώτο σενάριο που έγινε σήμερα ήταν η κάθοδος της πλατφόρμας με σχοινί καθοδήγησης που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι περιορισμένος για να κατεβεί η πλατφόρμα με ασφάλεια, να ανοίξει, να ανεβούν τα άτομα που χρειάζεται να διασωθούν με τη βοήθεια του διασώστη της Αστυνομίας και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων είχε στη κατοχή της εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία όμως έπρεπε να μεταφερθεί για συντήρηση. Μετά το πέρας της συντήρησης της πλατφόρμας πρέπει να γίνει επανεκπαίδευση του προσωπικού προκειμένου να είναι έτοιμοι». Πρόσθεσε πως «αυτή η περίοδος είναι χαμηλή όσον αφορά αποστολές της Μονάδας και έτσι τα μέλη μας χρησιμοποιούν το χρόνο για ανασυγκρότηση, αναθεώρηση των διαδικασιών και επανεκπαίδευση».

Η Αστυνομία, συνέχισε «έχει πάντοτε στο μυαλό της τη πιθανότητα οι πολίτες να χρειαστούν βοήθεια και έτσι όλες οι μονάδες εκπαιδεύονται μαζί. Μετά τη σημερινή άσκηση θα ακολουθήσει εκπαίδευση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτως ώστε και οι πυροσβέστες να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί σε μεγάλες πυρκαγιές να απεγκλωβίσουμε κόσμο ή πυροσβέστες που πιθανόν εγκλωβιστούν σε δασώδεις περιοχές ή ακόμα και φλεγόμενα κτίρια».

Σημείωσε επίσης ότι «η πλατφόρμα μπορεί να σηκώσει μέχρι 500 κιλά δηλαδή μέχρι και 15 άτομα, αναλόγως του βάρους και του εξοπλισμού που μεταφέρει το ελικόπτερο. Ουσιαστικά η πλατφόρμα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει μαζική εκκένωση κόσμου που άλλες μέθοδοι είναι ίσως πιο χρονοβόρες και πιο επικίνδυνες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «γίνονται διασώσεις από πλοία και πλατφόρμες πετρελαίου, ωστόσο επειδή δεν είχαμε διαθέσιμη τη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν έγινε οποιαδήποτε άσκηση. Τώρα όμως που η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη θα προχωρήσουμε σίγουρα και σε αυτό τον τομέα και γι’ αυτό άλλωστε γίνονται οι ασκήσεις στη ξηρά ώστε να εξοικειωθούν οι άνδρες μας και να μπορούν με ασφάλεια να εκτελέσουν την αποστολή τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here